Профілактика гострих кишкових інфекцій в літній період

Профілактика гострих кишкових інфекцій в літній період. 

Сальмонельоз та його профілактика   

  

       Аномально високі температурні показники навколишнього середовища, які вище кліматичної норми, та періодичні відключення електропостачання в умовах воєнного стану  нажаль підвищують ризики  поширеності і заразності гострих кишкових інфекцій, в тому числі сальмонельозу. 

    З метою недопущення погіршення санітарно-епідемічної ситуації вкотре нагадуємо, що таке сальмонельоз, який перебіг цієї хвороби та як не захворіти.

    Сальмонельоз - інфекційне захворювання, що передається здебільшого їжею (96–98%), а також контактно- побутовим шляхом. Збудниками хвороби є різні мікроби роду сальмонел. Ці бактерії довгий час зберігаються в зовнішньому середовищі. У деяких продуктах- молоці, м'ясних виробах, сальмонели здатні не тільки зберігатися, а й розмножуватись, не змінюючи зовнішнього вигляду та смаку їжі. Соління та копчення на цього збудника кишкової інфекції впливають несуттєво, а заморожування навіть збільшує терміни виживання мікроорганізмів в продуктах.

     Джерелом інфекції можуть бути тварини, птахи, люди, хворі на сальмонельоз або здорові бактеріоносії. Найчастіше інфекцію передають велика рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця, кури. Нерідко інфіковані яйця птахів. При зараженні від людини до людини механізм передачі переважно фекально-оральний, тобто через брудні руки, тільки в рідкісних випадках контактно-побутовий – при догляді за хворими, в тісному колективі, особливо в стаціонарі, дитячому садку. Найчастіше зараження людини відбувається через продукти харчування – м’ясо птахів, тварин, риби, готових страв, продуктів, які  термічно необроблені – салати, фрукти, кондитерська продукція. Особливо небезпечне зараження для дітей віком до одного року, оскільки це може призводити до тяжких генералізованих форм сальмонельозу, лікування якого у малюків представляє серйозні труднощі. Сальмонельоз дуже небезпечний тим, що він має здатність викликати спалахи (групові масові захворювання).

      Захворювання розвивається через 6-72 години після потрапляння сальмонел в організм. Симптоми хвороби можуть бути виражені яскраво, а можуть і ніяк не проявлятися. Для сальмонельозу характерно підвищення температури, слабкість, біль у животі, нудота, блювота,пронос. Обов'язковій госпіталізації підлягають хворі з важким і середньої важкості перебігом сальмонельозу, діти, літні люди, працівники харчової та медичної галузей, студенти, які проживають в гуртожитках.

    Щоб уникнути захворювання рекомендовано дотримуватися таких правил:

     -мити руки перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету;

     -ретельно мити всі поверхні та кухонне приладдя, що використовується під час приготування їжі;

     - необхідно дотримуватися чистоти на кухні, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи та не допускати появи комах у приміщеннях, де відбувається приготування їжі;

     - під час кулінарної обробки продуктів необхідно забезпечити роздільне зберігання сировини та готової продукції, а також використання окремого кухонного інвентарю – ножів, дощок;

     -суворо дотримуватися правил технології приготування страв: м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками, сирі яйця прожарювати з обох сторін або варити їх. Перед використанням сирих яєць необхідно попередньо провести їх ретельну обробку водою з содою, особливо перед приготуванням кондитерських кремів. Не використовуйте сирі яйця для введення їх в готові страви чи для приготування соусів для заправки страв;

   -не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі, адже вони продаються без ветеринарно-санітарного контролю. Нехтуючи цим правилом, можна придбати продукти від хворих тварин. На вигляд вони можуть бути якісні, адже під час розмноження сальмонел смак, колір, запах продуктів не змінюються;

  -купуючи будь-які харчові продукти завжди перевіряти термін придатності та дотримуватись термінів споживання;

  -використовувати для пиття та приготування їжі тільки безпечну воду.

  -уникайте контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

 

У разі появи будь-яких клінічних проявів хвороби, негайно звертайтесь за медичною допомогою до лікаря, не нехтуйте своїм здоров’ям.

 

І пам’ятайте, хворобу легше попередити аніж лікувати.

    -не купувати на стихійних ринках молочну, м’ясну продукцію та яйця, а також звертати увагу на температурний режим зберігання продукції в торгівельній мережі;

     -купуючи будь-які харчові продукти завжди перевіряти термін придатності та дотримуватись термінів споживання;

     -придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити;

     -не споживати продукти сумнівної якості;

     -ретельно мити овочі та фрукти проточною водою;

     -дотримуватись технології приготування страв, особливо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів та яєць;

     -продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо) зберігати в холодильнику при температурі не вище +4°С, дотримуватись встановлених гарантованих термінів зберігання;

     -використовувати для пиття та приготування їжі тільки безпечну воду.

 

При таких природніх умовах харчові продукти стають більш піддатливі до псування 

 

 

Сальмонельоз – це інфекційне захворювання, яке викликає бактерія роду Salmonella. Джерело збудника інфекції – тварини (велика рогата худоба, свині, вівці, коні, свійська водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни), хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії.

Симптоми сальмонельозу: підвищення температури, головний біль, слабкість, нездужання, біль в животі, нудота, блювання, діарея.

Сальмонела стійка до заморожування, і може продовжувати жити на харчових продуктах в холодильнику. До високих температур сальмонели куди менш стійкі: при 60°С вони гинуть за одну годину, при 80°С – за кілька хвилин.

Літня спека та періодичні відключення електроенергії — фактори, які в рази підвищують ризики харчових отруєнь. 

 

 

Краматорське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області інформує, що останнім часом почастішали випадки захворювання на сальмонельоз серед мешканців Краматорської громади.

При епідеміологічному обстеженні вогнищ сальмонельозу, провідним фактором передачі  є курячі напівфабрикати, переважно придбані у роздрібних об’єктах торгівлі харчовими продуктами.

Сальмонельоз – гостре інфекційне кишкове захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду Salmonella. Сальмонела вражає шлунково кишковий тракт, іноді може протікати з тифоподібними симптомами, рідше у вигляді генералізованих септичних форм.

Першоджерелом інфекції вважаються сільськогосподарські тварини – велика рогата худоба, свині, коні, вівці, кури, качки, гуси, а також дикі водоплавні птахи. Ці тварини роками здатні виділяти збудника з сечею, фекаліями, молоком, слиною і бути джерелом зараження для людини, що доглядає за ними, при транспортуванні, обробці та зберіганні туш. Останнім часом почастішали випадки зараження людей на сальмонельоз через вживання курячих яєць.

Джерелом інфекції також може бути людина, яка хвора на сальмонельоз, або бактеріоносій, у якого ознак захворювання немає. При зараженні від людини до людини механізм передачі переважно фекально-оральний, тобто через брудні руки, тільки в рідкісних випадках контактно-побутовий – при догляді за хворими, в тісному колективі, особливо в стаціонарі, дитячому садку. Найчастіше зараження людини відбувається через продукти харчування – м’ясо птахів, тварин, риби, готових страв, продуктів, які  термічно необроблені – салати, фрукти, кондитерська продукція.

Особливо небезпечне зараження для дітей віком до одного року, оскільки це може призводити до тяжких генералізованих форм сальмонельозу, лікування якого у малюків представляє серйозні труднощі. Сальмонельоз дуже небезпечний тим, що він має здатність викликати спалахи (групові масові захворювання)

Ретельно мити руки, прийшовши додому, а також перед вживанням їжі, після відвідування туалету – це найважливіші правила, знайомі з дитинства, та для профілактики сальмонельозу чи інших кишкових інфекцій є найдієвішими.

Продукти, які швидкопсуються (ковбаси, м’ясо, молочні продукти, кондитерські вироби та ін.) зберігайте в холодильнику. Сирі продукти тваринного походження слід відразу після покупки покласти в холодильник та зберігати окремо від інших продуктів, розморожувати їх  слід в холодильнику.

Будьте здорові!